Ce este zincul și ce efect are asupra somnului?
Se știe de mult timp că somnul este necesar pentru ca toate organismele vii să funcționeze corect. Problemele de somn afectează negativ concentrarea și provoacă, de asemenea, unele boli, de exemplu, hipertensiune arterială, cancer, diabet, exces de greutate, demență, boli intestinale, tulburări neurologice, pierderea libidoului, dureri de cap și multe altele.
Speranța de viață este legată de somn?
După efectuarea unor studii observaționale, s-a observat că persoanele care dorm maxim 5 ore pe zi, precum și persoanele care dorm mai mult de 9 ore pe zi, mor mai devreme decât cei care dorm timpul corect, adică de la 6 la 8. ore. Concluzia este că alimentația sănătoasă singură sau antrenamentul regulat și diligent nu sunt suficiente. Pentru a furniza în mod corespunzător nutrienții organismului, este necesară o relaxare adecvată în timpul somnului.
Ce este zincul?
Zincul este un element chimic care aparține microelementelor și este necesar pentru buna funcționare a organismului nostru. Merită să subliniem că cererea de zinc este foarte mică, doar aproximativ 15-20 mg, iar cantitatea minimă este de 5 mg pe zi pentru un adult, dar fără el nu putem funcționa corect. Zincul poate fi găsit în structura a aproximativ 200 de enzime diferite, astfel încât deficiența lui va afecta negativ multe procese și poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea noastră.
Acesta este un exemplu de ce merită asigurarea unei suplimente adecvate a microelementelor importante. Zincul, ca și mulți alți nutrienți, este pur și simplu necesar pentru buna funcționare a organismului. Acesta este motivul pentru care este unul dintre ingredientele preparatelor cu mai multe ingrediente, adică multivitaminele populare.
De ce este periculoasă deficitul de zinc?
Mulți oameni nici măcar nu știu că nu oferă organismului lor cantitatea adecvată de zinc. La copii și sugari, acest lucru poate duce la o creștere mai lentă, probleme cu imunitatea și, de asemenea, poate întârzia dezvoltarea psihomotorie. La adulți, puteți observa, printre altele: tulburări de miros și gust, vindecare lentă a rănilor, scăderea nivelului de testosteron și depresie sau apatie.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 17,3% dintre oamenii din lume au deficit de zinc. Acest lucru este cauzat cel mai adesea de o dietă prost selectată, așa-numita junk food și eliminarea inutilă a produselor rezultate din dietă, de exemplu, consumul numai de fructe, adică fructarism.
Zincul afectează somnul sănătos?
În urmă cu câțiva ani, locuitorii din Jinan au fost testați în China pentru a verifica relația dintre cantitatea de zinc și cupru din sânge și durata somnului din timpul nopții. Concluziile sunt surprinzătoare – subiecții care au dormit aproximativ 7-9 ore au avut cea mai mare concentrație de zinc, iar cei care au petrecut mai puțin de 7 ore în pat, precum și persoanele care au dormit mai mult de 9 ore, au avut concentrații mult mai mici ale acestui element. Diferențele erau atât de mari încât nu putea fi o coincidență.
În Japonia, au fost efectuate teste privind efectele aprovizionării sistematice a organismului cu zinc dintr-o sursă naturală, adică alimente. Peste o sută de oameni au consumat produse bogate în zinc în fiecare zi, ceea ce a dus la adormirea mai rapidă și un somn mai confortabil. Persoanele din al doilea grup de control, care nu au suplimentat acest element, din păcate nu au reușit să adoarmă repede și somnul lor nu a fost atât de valoros.
Printre alții de aceea, tot mai mulți oameni decid să ia suplimente alimentare adecvate pentru a permite organismului lor să funcționeze corect. Cu toate acestea, merită să ne amintim că astfel de produse provin întotdeauna din distribuția oficială. Acesta este singurul mod de a evita substanțele nedorite din propriul corp, care pot fi conținute în produse netestate din surse neoficiale.