×

De ce este atât de importantă suplimentarea cu vitamina D?

De ce este atât de importantă suplimentarea cu vitamina D?

Mulți oameni cred că nu trebuie să luați vitamina D primăvara și vara.Nimic mai departe de adevăr, deoarece suplimentarea vitaminei D în această perioadă este la fel de importantă ca și toamna și iarna dacă dorim să menținem un organism sănătos. Totul depinde de altitudinea geografică la care trăim. Mai mult, deficiența de vitamina D în corpul uman este considerată o problemă globală din cauza numărului foarte mare de oameni care se luptă cu ea.

De unde a venit vitamina D?

Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință, prima formă chimică de vit. D a început să se formeze imediat după așa-numitul Explozie cambriană, acum aproape 500 de milioane de ani. În acel moment, a existat o dezvoltare dinamică a diferitelor forme de viață pe Pământ. În această perioadă, vitamina D a fost menită să protejeze microorganismele și organismele unicelulare împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV.

Rolul său a fost de a se adapta la schimbările în curs și, mai ales, de a sprijini mecanismele genetice a căror sarcină era pur și simplu să supraviețuiască. Astăzi știm că vitamina D este extrem de importantă pentru buna funcționare a omului. La fel ca mulți alți nutrienți. Merită să ne amintim să verificați nivelul lor în organism și, dacă este necesar, să luați suplimente alimentare adecvate. Cu toate acestea, este foarte important ca acestea să provină dintr-o sursă de încredere.

Expunerea la soare, este suficientă?

Un eveniment științific extrem de important a fost descoperirea unei corelații între absorbția undelor solare de către piele, care are o relație mare între UVA și UVB, și forma sa activă, care este creată în corpul uman prin interacțiunea enzimelor individuale. Putem observa un astfel de fenomen în Europa Centrală din aprilie până în octombrie, și mai ales în lunile iulie și august. Este important de reținut că este necesar să expuneți cât mai mult din piele la soare, inclusiv la nivelul pieptului.

Unul dintre primele studii științifice pe acest subiect este o carte a doctorului și om de știință polonez Jędrzej Śniadecki. El a observat că tinerii locuitori ai orașului sunt mult mai susceptibili de a suferi de rahitism, literalmente inflamație a coloanei vertebrale, decât copiii din zonele rurale. Acest lucru este de obicei cauzat de deficitul de vitamina D.

Śniadecki a ajuns la concluzia că cantitatea de lumină solară în oraș și în mediul rural este foarte diferită. Copiii cazați în oraș primesc mai puțină lumină solară din cauza densității clădirilor, a umbrelor și a aerului poluat. În 1822, Śniadecki a prezentat o metodă de tratare a rahitismului prin expunere mai mare la soare, ceea ce are ca rezultat creșterea producției de vitamina D în organism.

Luați vitamina D primăvara

Cu doar o duzină de ani în urmă, cei mai mulți copii își petreceau timpul liber în aer liber, iar la acea vreme aveau probleme cu deficitul de vitamina D. Astăzi, când petrecem mult timp în fața unui ecran de computer, smartphone sau televizor, este merită să verificați cantitatea de vitamina D din organism o dată pe an ca măsură preventivă.

Merită subliniat faptul că multe produse conțin vitamine. D, cu toate acestea, este încă necesar să petreceți timp la soare în lunile iulie și august, ținând cont de evitarea soarelui la prânz, adică atunci când expunerea prea lungă la radiația solară poate duce la un accident vascular cerebral sau arsuri. Toamna, iarna si primavara devreme se recomanda suplimentarea acestei vitamine si imbogatirea alimentatiei noastre cu produse alimentare care o contin in mod natural.

În ce produse puteți găsi vitamina D?

Pe lângă razele solare deja menționate, vitamina D se găsește și în numeroase produse alimentare care sunt disponibile în aproape fiecare magazin. Pentru a oferi organismului cantitatea adecvată de vitamina D, merită să vă asigurați că dieta include produse precum pește gras (hering, somon, macrou), precum și așa-numitele produse lactate, adică brânză, lapte, ouă etc.

Cu toate acestea, obținerea cantității potrivite de vitamina D prin alimente pare de-a dreptul imposibil. Asta ar însemna că ar trebui să consumi, de exemplu, 80 de litri de lapte în fiecare zi…