×

Rolul glutaminei în organismul sportivilor

Rolul glutaminei în organismul sportivilor

Glutamina a câștigat popularitate în lumea sportului, mai ales recent. Totul se datorează faptului că este unul dintre elementele de bază ale țesutului muscular din corpul uman. Cu toate acestea, proprietățile sale sunt mult mai largi și asta înseamnă că oamenii activi fizic sunt din ce în ce mai dispuși să-l folosească. Este disponibil în diferite forme, astfel încât să vă puteți ajusta suplimentarea cu glutamină la propriile preferințe. Toate acestea înseamnă că oamenii vorbesc din ce în ce mai mult despre asta. Prin urmare, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care glutamina afectează organismul sportivilor și dacă suplimentarea acesteia are de fapt efecte atât de pozitive.

În ce situații crește nevoia de glutamină?

Fiecare suplimentare ar trebui să fie un răspuns la cererea crescută a organismului pentru o anumită substanță, în timp ce, în același timp, este dificil sau imposibil să o furnizezi printr-o dietă echilibrată corespunzător. Nu este diferit în cazul glutaminei. Există situații în care se recomandă suplimentarea cu glutamină pentru a menține fitnessul adecvat, masa musculară și imunitatea generală. Care sunt aceste situații?

  • Stres crescut,
  • Activitate fizică intensă,
  • Inflamații și boli.

În aceste situații, organismul are nevoie de mai multă glutamină decât de obicei. Acesta este momentul în care este necesar să se satisfacă cererea crescută pentru acest nutrient. Furnizarea de glutamină sub formă de nutrient sau supliment alimentar înseamnă că organismul nu ajunge la rezervele sale în mușchi, ci le folosește pe cea furnizată din exterior.

Acesta este motivul de bază pentru care tot mai mulți sportivi decid să folosească glutamina sub această formă. Ba mai mult, este disponibil în diverse variante, astfel încât să alegi forma de balsam care ți se potrivește cel mai bine.

Influența glutaminei asupra funcționării sistemului imunitar

Un sistem imunitar care funcționează corect este foarte important pentru toată lumea, în special pentru sportivi. Creșterea imunității te va ajuta să stai departe de bolile care îți pot afecta negativ starea fizică generală, bunăstarea și nivelurile de nutrienți valoroși din organism.

Suplimentarea cu glutamină îmbunătățește semnificativ imunitatea, deoarece susține producerea și dezvoltarea globulelor albe. Mai mult, prin asigurarea nivelului adecvat de glutamină în organism, se asigură și o nutriție adecvată a mușchilor, reducând astfel riscul de leziuni musculare etc. Merită să țineți cont de aceste efecte ale glutaminei, mai ales atunci când nu vă puteți permite a se rani.