×

Efectul acizilor grași omega 3 asupra sistemului nervos și a creierului

Efectul acizilor grași omega 3 asupra sistemului nervos și a creierului

Acizii grași Omega-3 sunt unul dintre compușii care sunt clasificați ca așa-numiți „grăsimi sănătoase”. Sursa lor principală în dietă, și de fapt cea mai bogată, este peștele, inclusiv: Din cauza lor, recent nutriționiștii au încurajat oamenii să mănânce pește cu atenție în dieta lor zilnică. Statisticile arată în mod clar că mâncăm mult prea puțin pește și, prin urmare, putem suferi de o deficiență, printre altele: acizi omega 3. Cu toate acestea, aceștia sunt pur și simplu necesari pentru buna funcționare a corpului uman.

Acizii grași Omega-3 au un efect pozitiv asupra organismului. Ele participă la construcția celulelor, susțin funcțiile membranelor celulare și, astfel, practic, îmbunătățesc și participă la toate procesele care au loc în corpul uman. Acestea afectează sistemul digestiv, respirator, reproductiv și cardiovascular, precum și întregul sistem nervos și un organ atât de important precum creierul. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că dieteticienii recomandă și ne amintesc să consumăm cantități adecvate de pește, care reprezintă o sursă bogată de acizi grași omega 3. Cu toate acestea, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care aceștia afectează sistemul nervos și creierul.

De ce sunt acizii grași omega 3 atât de importanți pentru sistemul nervos uman?

Merită să începem cu impactul acizilor grași omega 3 asupra creierului în sine, deoarece este computerul nostru de operare și este, de asemenea, foarte important pentru sistemul nervos. Interesant este că mai mult de jumătate din creierul uman este format din acizi grași, dintre care aproximativ 25% sunt acizi grași omega 3. Prin urmare, nu este surprinzător că creierul și sistemul nervos au nevoie pur și simplu de aceștia pentru a funcționa corect. Acizii grași Omega 3 îmbunătățesc alimentarea cu sânge a creierului, ceea ce îl face să funcționeze mai bine și să transmită semnale nervoase. Interesant este că au și proprietăți protectoare față de nervi, care, atunci când sunt deteriorate, provoacă, printre altele: amorțeală la nivelul membrelor.

În plus, ele sunt folosite pentru a trata multe boli, cum ar fi diabetul, scleroza multiplă, boala Parkinson, precum și multe boli și tulburări mentale diferite, cum ar fi autismul, depresia și chiar schizofrenia. De asemenea, au un impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de epilepsie și, în general, ne îmbunătățesc bunăstarea. Interesant este că acizii grași omega 3 sunt recomandați și pentru utilizarea de către femeile însărcinate, deoarece au un efect pozitiv asupra dezvoltării sistemului nervos și a creierului fătului.

Acizi grași Omega 3 și vedere

Acizii grași Omega 3 afectează și organul vederii și un loc foarte inervat care este o parte importantă a sistemului nervos uman – ochii. Au nevoie de acizi grași omega 3 pentru o dezvoltare adecvată, iar atunci când lipsesc în organism, poate duce la numeroase și grave defecte ale acestui organ. În plus, ele sunt utilizate în tratamentul multor boli și afecțiuni ale ochiului, inclusiv așa-numitele sindromul de ochi uscat. Acizii grași Omega 3 au un efect protector asupra celulelor nervoase și previn degenerarea maculară, care este cea mai frecventă cauză a deteriorării vederii ca urmare a îmbătrânirii.

Acest lucru nu face decât să sublinieze cât de multă influență au acizii grași omega 3 asupra sistemului nervos și că pur și simplu merită să te interesezi de ei. Mai mult, merită să ne amintim că acizii grași omega 3 nu sunt singurele grăsimi sănătoase, sau chiar singurii acizi omega. Acizii grași Omega 6 sunt și ei foarte importanți în cazul lor și ar trebui să fie prezenți în proporție adecvată față de omega 3. Se estimează că ar trebui să fie aproximativ 4:1, dar cel mai adesea acest lucru nu este menținut. Acest lucru, cu toate acestea, poate duce și la diferite boli și afecțiuni, așa că atunci când aveți grijă de acizii grași omega 3, nu ar trebui să uităm de omega 6.

Publică comentariul