Importanța manganului în corpul sportivului
Manganul este unul dintre elementele găsite în corpul uman, care este inclus în așa-numitul microelemente. Aceasta înseamnă că cantitățile necesare nu sunt mari, iar în cazul manganului, acesta trebuie furnizat în cantități de câteva miligrame pe zi (2 mg sau 3 mg). Chiar dacă organismul are nevoie de el în cantități atât de mici, efectul său pozitiv, de promovare a sănătății, nu poate fi subestimat. Este suficient să menționăm că este important pentru un sistem atât de important precum sistemul nervos sau cel osos.
Desigur, acestea nu sunt singurele zone ale anatomiei umane asupra cărora manganul are un impact. De asemenea, se vorbește mult despre proprietățile sale în ceea ce privește performanța sexuală și libidoul. Acestea sunt doar exemple care ajută la indicarea de la început că este pur și simplu un element important pentru organism și ar trebui să fie prezent în alimentație (chiar și în ciuda acestor mici cerințe). Totuși, așa cum se întâmplă adesea, în cazul activității fizice, cererea organismului crește. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra importanței manganului în corpul unui atlet.
De ce este manganul un element important al dietei zilnice?
Deși cantitatea necesară de mangan este relativ mică, nu merită să vă uitați la proprietățile sale prin această prismă. Este important din punct de vedere al sistemului osos, ca material de construcție al oaselor și, de asemenea, le protejează împotriva osteoporozei. Mai mult, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos și a creierului, îmbunătățind procesele legate de memorie și concentrare. De asemenea, participă la producția de hormoni tiroidieni și este, de asemenea, utilizat pentru a trata multe boli, inclusiv schizofrenia. Manganul este, de asemenea, responsabil pentru absorbția multor alte vitamine și minerale.
Cu toate acestea, ceea ce este cel mai important pentru sportivi este faptul că manganul are un efect de întărire asupra întregului organism. Mai mult, prin influența sa asupra sistemului nervos, îmbunătățește așa-numitul reflexe musculare și, de asemenea, ajută la eliminarea senzației de oboseală prin îmbunătățirea regenerării după efort. Toate acestea se explică bine prin faptul că manganul este prezent, printre altele, în complexe de vitamine pentru sportivi, care sunt menite să suplimenteze dieta persoanelor active fizic cu numeroși și importanți compuși chimici. .
Este manganul un element sigur pentru organism?
Este de remarcat aici că numai doza face dintr-o anumită substanță o otravă, conform cuvintelor lui Paracelsus. Deci nu este diferit cu manganul. Deși organismul nu are nevoie de cantități mari, este posibilă supradozajul. Acest lucru, însă, poate duce la multe boli, inclusiv schizofrenie, boala Parkinson sau demență, precum și declanșa halucinații și reacții neurologice precum tremuratul membrelor etc. Mai mult, la fel ca în cantități adecvate, îmbunătățește absorbția multor vitamine și minerale, prea mult mangan poate face acest lucru dificil și acesta va fi cazul, printre altele, în cazul zincului, magneziului sau fierului.
Cu toate acestea, trebuie menționat că nu a existat niciun efect negativ al manganului asupra corpului uman, chiar și atunci când doza recomandată a fost depășită de mai multe ori – la 8/9 miligrame pe zi. Cazul manganului arată cel mai bine cât de important este să consultăm suplimentarea cu un specialist, indiferent de ceea ce decidem să suplimentăm. Cu toate acestea, este la fel de important să știți de unde provine un anumit preparat și cel mai bine este să le alegeți pe cele care provin din surse oficiale de vânzare.
Publică comentariul