×

Suplimente alimentare cu fier – ce merită să știți despre acest tip de suplimente

Suplimente alimentare cu fier – ce merită să știți despre acest tip de suplimente

Fierul este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru corpul uman. Deficiența acestuia poate duce la anemie, scăderea performanței fizice și mentale și chiar la un risc crescut de boli de inimă. Prin urmare, în cazul deficienței de fier în dietă, merită să luați în considerare suplimentarea. În acest articol, vom discuta ce sunt suplimentele alimentare cu fier, când ar trebui utilizate și care ar putea fi efectele secundare ale consumului excesiv.

Ce sunt suplimentele alimentare cu fier?

Suplimentele alimentare cu fier sunt preparate care furnizează organismului uman fier sub formă de compuși chimici. Compușii cei mai des utilizați sunt fumaratul de fier, sulfatul de fier și sărurile de fier chelate, cum ar fi fumaratul de fier (II) și fumaratul de fier (III). Suplimentele alimentare cu fier sunt disponibile în diferite forme, cum ar fi tablete, capsule, lichide și siropuri.

Când merită să folosiți suplimente alimentare cu fier?

Suplimentele alimentare cu fier merită folosite în caz de deficiență de fier în dietă. Deficitul de fier poate fi cauzat de o alimentație necorespunzătoare, activitate fizică intensă, sarcină, menstruație sau boli gastro-intestinale. Suplimentarea cu fier poate ajuta la creșterea performanței fizice și mentale, la îmbunătățirea stării pielii și la reducerea riscului de boli de inimă.

Care sunt efectele secundare ale consumului excesiv de suplimente alimentare cu fier?

Excesul de fier în organism poate duce la efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi:

  • Leziuni hepatice – excesul de fier este stocat în ficat, ceea ce poate duce la afectarea ficatului și la o boală numită hemocromatoză.
  • Tulburări digestive – excesul de fier poate afecta negativ funcționarea sistemului digestiv și poate provoca tulburări digestive precum diaree, constipație, flatulență și dureri abdominale.
  • Risc crescut de boli de inima – excesul de fier din organism poate duce la formarea de radicali liberi, care cresc riscul de boli ale inimii si ale sistemului circulator.

Care sunt dozele recomandate de suplimente alimentare cu fier?

Dozele recomandate de suplimente alimentare cu fier variază în funcție de vârsta, sexul și starea de sănătate a unei persoane. Doza uzuală recomandată pentru adulți este de aproximativ 18 mg pe zi, iar pentru copii doza recomandată este de 7 până la 15 mg pe zi, în funcție de vârstă. Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, doza recomandată poate fi mai mare și până la aproximativ 28 mg pe zi.

De asemenea, este important să luați suplimente de fier în timpul mesei, deoarece fierul poate provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, greață și vărsături atunci când este luat pe stomacul gol.

Suplimentarea cu fier este sigură?

Suplimentarea cu fier este de obicei sigură, cu condiția să fie utilizată conform recomandărilor producătorului și specialiștilor. Cu toate acestea, doza excesivă de suplimente alimentare de fier poate duce la efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi cele menționate mai devreme.

Persoanele care suferă de hemocromatoză sau alte boli care provoacă exces de fier în organism ar trebui să evite să ia suplimente alimentare de fier, dacă nu sunt îndrumate de un medic. Prin urmare, este atât de important să consultați un specialist corespunzător înainte de fiecare suplimentare și să utilizați preparate numai dintr-o sursă dovedită.

Rezumat

Suplimentele alimentare cu fier sunt o modalitate eficientă de a suplimenta deficitul de fier din dietă. Cu toate acestea, ar trebui să fie utilizate conform instrucțiunilor pentru a evita efectele adverse asupra sănătății pe care le poate provoca excesul de fier în organism. Dacă aveți îndoieli sau întrebări despre suplimentarea cu fier, merită întotdeauna să vă consultați medicul sau dieteticianul.

Publică comentariul