×

Malat de creatină – este cea mai bună formă de creatină?

Malat de creatină – este cea mai bună formă de creatină?

Creatina este una dintre cele mai populare substanțe în rândul sportivilor și persoanelor active fizic care doresc să-și crească rezistența și forța. Există multe forme diferite de creatină, iar una dintre ele este malatul de creatină. Este aceasta cea mai bună formă? Merită să folosiți malat de creatină ca supliment alimentar? În acest articol, vom analiza informațiile științifice disponibile despre malatul de creatină și efectele acestuia asupra organismului uman.

Ce este malatul de creatină?

Malatul de creatină este o combinație de creatină și acid malic. Acidul malic este o substanță chimică naturală în mere, dar poate fi găsit și în alte fructe și legume. Malatul de creatină este creat prin legarea creatinei cu acidul malic pentru a crește biodisponibilitatea și stabilitatea creatinei.

Creatina malat și monohidrat

Creatina monohidrat este cea mai cunoscută și mai des folosită formă de creatină. Este o formă simplă de creatină care constă din creatină și o moleculă de apă. Creatina monohidrat este considerat unul dintre cele mai bine testate și mai eficiente suplimente de antrenament în general. Multe studii au arătat că suplimentarea cu creatină monohidrat poate crește puterea, rezistența și masa musculară.

Creatina malat este conceput pentru a crește biodisponibilitatea creatinei și pentru a minimiza efectele secundare asociate cu creatina monohidrat, cum ar fi balonarea și durerea abdominală. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor privind malatul de creatină sunt limitate și nu există suficiente dovezi că este mai eficient decât creatina monohidrat.

Cercetări privind malatul de creatină

Multe studii pe animale au arătat că malatul de creatină poate crește nivelul de creatină musculară și poate îmbunătăți performanța fizică. Un studiu uman a constatat că suplimentarea cu creatină malat timp de 4 săptămâni a crescut rezistența și puterea participanților la studiu.

Creatina malat poate avea un efect benefic asupra organismului uman, dar eficacitatea și siguranța sa sunt încă controversate. Unele studii au arătat că malatul de creatină poate crește nivelul de creatină musculară și poate îmbunătăți performanța fizică, similar cu creatina monohidrat.

De asemenea, malatul de creatină poate ajuta la creșterea cantității de fosfat din mușchii tăi, ceea ce este important pentru producerea de energie în timpul exercițiilor fizice. În plus, malatul de creatină poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar, prevenind infecțiile și bolile.

Siguranța utilizării malat de creatină

Malatul de creatină este considerat un supliment alimentar sigur, dar nu există suficiente cercetări pentru a confirma siguranța sa pe termen lung. Unele studii au arătat că malatul de creatină poate provoca probleme de stomac precum balonare și dureri abdominale, dar acesta nu este un fenomen comun.

Pentru a evita astfel de probleme, merită să contactați un medic sau un dietetician înainte de a începe suplimentarea, care vă va oferi informații detaliate despre situația noastră individuală. Desigur, de dragul siguranței, merită să alegeți doar preparate care provin din surse oficiale de vânzări.

Cea mai bună formă de creatină

Nu există un răspuns clar la întrebarea care este cea mai bună formă de creatină. Creatina monohidrat este cea mai cunoscută și mai frecvent utilizată formă de creatină, care s-a dovedit a fi eficientă în multe studii. Malatul de creatină poate avea un efect benefic asupra organismului uman, dar eficacitatea și siguranța lui sunt încă discutabile, dar este și folosit din ce în ce mai de bunăvoie de către persoanele implicate în industria fitness-ului.

Rezumat

Malatul de creatină este una dintre multele forme de creatină care pot avea un efect benefic asupra corpului uman. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor privind malatul de creatină sunt limitate și sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea și siguranța sa de 100%. Creatina monohidrat este cea mai frecvent utilizată și mai bine studiată formă de creatină, care a demonstrat eficacitatea în multe studii. Înainte de a decide să utilizați orice formă de creatină, ar trebui să vă consultați medicul sau nutriționistul pentru a determina dacă este sigură și adecvată pentru dvs.

Publică comentariul